Dveře do luxferové stěny

Když si ve svém interiéru postavíte luxferovou stěnu a nikoli pouze pult nebo dělící příčku, vznikne otázka, jak vyřešit dveře do luxferové stěny. Stěžejní je, zda jsou luxfery nosné. Luxfery nosné nejsou, ale při správném zacházení vydrží neuvěřitelně mnoho. Nároky na otvor, který chceme vyplnit luxferovými tvárnicemi jsou stejné jako na stavební otvor připravený pro osazení okna. Na rozdíl od okna ale luxfery částečně zatížit můžeme.

JAK JE TO S DVEŘMI V LUXFEROVÉ STĚNĚ?

Pokud stavíte stěnu z luxfer pouze do výšky dveří, pak pro vás máme řešení. V takovém případě stačí dilatovat dveřní rám od skleněné stěny. Pokud je stěna vysoká a chcete použít luxfery i nad dveřmi, nabízíme dva způsoby, jak se s tím vypořádat.

  P1000697  P3260072  P1040259  BAK 2 crop

Lepším řešením je použití rámové zárubně, která vytvoří zároveň nosnou konstrukci pro luxfery umístěné nad dveřmi. Zárubně jsou hliníkové a vyrábějí se na míru, lze tedy přesně spočítat jejich šířku dle počtu sloupců luxfer umístěných nad dveřmi a zajistit tak souměrné spáry v celé stěně. Hliníkový profil je zároveň stejně "hluboký" jako luxfery a stěna je tedy velmi kompaktní. Horším řešením je použití klasické obložky, která vám po celém obvodu zakryje část luxferové stěny. Nad dveřmi uděláte větší spáru, kde vytvoříte "překlad". Šířka dveří vám s největší pravděpodobností rozhodí spárořez luxfer nad dveřmi a spáry tak nebudou rovnoměrně probíhat vedle dveří a nade dveřmi.

JAK NA LUXFERY A DVEŘE SPRCHOVÉHO KOUTU

V případě nutnosti umístění dveří do sprchového koutu nabízíme dvě řešení. Prvním z nich je řešení v případě, že mají sprchové dveře vlastní hliníkovou lištu. V takovém případě nelze vrtat do luxfer, ale do spár. Je tedy třeba převrtat rozteče na uchycení hliníkové lišty podle luxferových spár. Do spár pak můžete dveře kotvit pomocí předpřipravených hmoždinek. Lištu je také vhodné podlepit silikonem nebo lepidlem na bázi MS Polymeru. V případě, že mají sprchové dveře pouze uchycení pomocí bodových pantů, je lepší, když jsou panty přivrtané na pevné zdi a dveřní křídlo se k luxferové stěně pouze dovírá. Případně se dá na konec luxferové příčky přizdít (přilepit) např. Ytongový pás a pak se dají panty kotvit do něj.

4  5d9df88ae7d80